Friday, April 13, 2007

قطب سیزدهم: شیخ کمال الدین کوفی

الکامل الوافی و الزاهد الصوفی، جناب شیخ کمال الدین کوفی، نام ایشان را شیخ نجم الدین کمال کوفی نیز ضبط کرده اند. جنابش مصاحبت جمعی از بزرگان و مشایخ را چون محی الدین اعرابی و شیخ شهاب الدین دریافته و سرانجام مرید و سرسپرده جناب شیخ ابوالفتوح گردید و در ظل عنایت کامله وی به کمال رسیده و خلیفه و جانشین وی گردیده. آن جناب در مدت اشتغال به دایت عباد بسی از طالبان راه را هدایت و در وادی سلوک وارد نموده و عده ای را افتخار صحبت و مصاحبت نیز عنایت فرمود، چون کمال الدین اسمعیل اصفهانی و ابن فارض حموی و شیخ صالح بربری. و از آن میان در حق شیخ صالح عنایت بیشتر و توجهی عمیق تر مبذول داشته، وی را به درجه کمال و رتبه خلافت و جانشینی خود رسانید. جناب شیخ کمال الدین در عهد مستعصم عباسی بین سالهای ششصد و چهل و چهار و ششصد و پنجاه رحلت فرمود. ظاهراً مدت زمان ارشاد وی بین سی تا چهل سال بوده است و جانشین و خلیفه الخلفا وی شیخ صالح بربری است.

معاصرین آن جناب از مشایخ عظام و عرفا:1- شیخ محی الدین اعرابی؛ 2- ابوجعفر ابوالقاسم مشهور به این فارض؛ 3- ابوعبدالله فیروزآبادی صاحب قاموس؛ 4- شهاب الدین عمر سهروردی؛ 5- شیخ رضی الدین علی لالاغزنوی؛ 6- شیخ نجم الدین دایه؛ 7- مولانا شمس الدین تبریزی؛ 8- مولانا جلال الدین رومی؛ 9- بهاء الدین ولد.


از علماء و فقهاء: 1- ابوعمرو عثمان بن صلاح الدین مشهور به ابن صلاح سهروردی؛ 2- ابوعبدالله محمدبن سلیمان المغافری معروف به ابن ابی الربیع؛ 3- حسین بن عبدالعزیز مشهور به ابن ابی الاحوص؛ 4- عبدالحمید بن هبه الله بن محمد مشهور به ابن ابی الحدید؛ 5- رضی الدین علی بن یوسف بن علی بن مطهر حلی برادر علامه حلی.


از شعرا و حکماء:کمال الدین اسمعیل اصفهانی، شیخ مصلح الدین سعدی شیرازی.


از خلفاء: المستنصربالله و المستعصم بالله عباسی.

No comments: